+36 (23) 521-100
kft@bevonattechnika.hu

Üzem

Az OSTORHÁZI Bevonattechnika Centrum (BC)- bérfestő üzem korrózióvédelmi tevékenységei:

Az Ostorházi Bevonattechnika Kft 2013-ban adta át új, modern, minden igényt és szakmai szabványt kielégítő bérfestő üzemegységét. Ipari méretekben minden felületre igény szerinti bevonatot készítünk. Értéknövelő tevékenységünkkel meghosszabbítjuk a szerkezetek élettartamát, csökkentjük az életciklus költséget és az energia felhasználást. Több mint 2000 m2 üzemi terület, nagyméretű felület előkészítő kamra, 14 m-es szemcseszóró kabin és ehhez közvetlenül csatlakozó festékszóró kamra, extra méretű 10 t teherbírású daruzott teremfestő, labor, műhely, raktárak találhatók telephelyünkön. A 6-os főút mentén közúton szállítható túlméretes darabok fogadására is alkalmas a telephely.

 • professzionális felület előkészítés, szemcseszórással, nagynyomású vízzel, lézerrel
 • sorozatgyártott fém alkatrészek ipari festése, fényezése, porfestése
 • régi alkatrészek tisztítása, felújítása, új bevonat készítése
 • csövek, oszlopok korrózióvédelme, külső és belső bevonattal egyaránt
 • tartályok, tároló egységek védelme, festése, szigetelése
 • élelmiszeripari, vegyipari bevonatok készítése
 • acélszerkezetek korrózióvédelme, ipari festése
 • járműalkatrészek festése (légi, vízi, vasúti és közúti közlekedés eszközein)
 • precíziós bevonatok készítése
 • kétkomponensű forrón szórt bevonatok készítése (epoxi, poliuretán, poliurea)
 • közúton szállítható fémtestű hajók festése, szigetelése

Felületelőkészítés

Felület-előkészítés szemcsefúvással, homokszórással

Rozsda, reve és egyéb szennyeződés hatékony eltávolítása szemcseszórással. Felülettisztítás egyszer használható és környezetbarát, visszaforgatható szemcsével. Zárt rendszerű mobil szemcsefúvó kamra, mely bármely munkaterületre áttelepíthető.

Tisztasági fokozatok - MSZ ISO 8501

Szemcsesugaras tisztítás, Sa
 • Sa 1 Enyhe szemcsesugaras tisztítás
 • Sa 2 Alapos szemcsesugaras tisztítás
 • Sa 2.5 Nagyon alapos szemcsesugaras tisztítás
 • Sa 3 Szemcseszórás a láthatóan tiszta acélig
Kézi és kézi-gépi tisztítás, St
 • St 2 Alapos kézi és kézi-gépi tisztítás
 • St 3 Nagyon alapos kézi és kézi-gépi tisztítás

Felület-előkészítés rozsdamentes felületen üveggyönggyel

Az üveggyöngyfúvás a kezelt felületnek tartós, egységes, homogén megjelenést biztosít. Élelmiszeripari tartályok, technológiai berendezések, csövek felületén, építészeti, belsőépítészeti, lakberendezési elemeken, elektronikai berendezéseken, járművek egyes elemein, vegyipari berendezések, gépek felületein, és egyéb színesfém felületeken egyaránt alkalmazható.

Felület-előkészítés nagynyomású vízzel

Felülettisztítás ultra nagy nyomású szóróberendezéssel. Egybefüggő felületeken alkalmazható a zárt rendszerű önjáró berendezés. A nagy nyomású víz bármilyen szennyeződést képes eltávolítani. Speciális szórófejjel a nehezen hozzáférhető sarkok is tisztíthatók. A ma ismert leghatékonyabb felület-tisztítási eljárás.

Felület előkészítés szárazjéggel

A szemcsefúváshoz hasonló, de mégis különböző eljárás. A szárazjég szemcsék -78,5 ºC hőmérsékleten csapódnak a tisztítandó felületre, azt hirtelen lehűtik, a hősokk hatására a szennyeződés összehúzódik, rideggé válik. A további CO2 szemcsék pedig megbontva a felületet lefújják a szennyeződést a felületről. Olyan helyeken alkalmazható jól, ahol a hagyományos vizes, vagy szemcsefúvásos technológia kárt okozna a berendezésben, vagy fokozottan tűz és robbanásveszélyes a környezet. Fontos, hogy a tisztítandó felületnek minél nagyobb legyen a hőtehetetlensége, így érvényesülhet a hősokk hatás. A szemcsefúvással ellentétben a felületet nem érdesíti, csak tisztítja. Visszamaradó szilárd hulladék csak az, ami eltávolításra került, azonban nem elhanyagolható a nagy mennyiségű CO2 kibocsájtás.

Felület-előkészítés lézerrel

A lézer a szennyeződést járulékos hulladékképződés nélkül távolítja el, úgy, hogy a hordozófelület sértetlen marad. Környezetvédelmi szempontból a legtisztább módszer, de a kimagasló előnye abban áll, hogy a megtisztított alapfelület mérete nem változik a tisztítás hatására. A módszert precíziós munkákhoz, restauráláshoz vagy különleges körülmények között ajánljuk. Nukleáris létesítményekben primer köri zónában, fröccsszerszámok tisztítására, szobrok, kőfelületek és más műalkotások felújítása során… Működése: A pulzáló lézernyaláb az alapfelületről visszaverődve „lerobbantja” az eltávolítandó szennyeződést. Szükséges a hatékony működéshez, hogy optikai különbség legyen a rétegek között. Alkalmazása előtt tisztítási próbát célszerű végezni.

Felületvédelem, korrózió elleni védelem acélszerkezeten

Az acélszerkezetek élettartamát nagymértékben az határozza meg, hogy milyen korrozivitási kategóriában helyezkednek el és az itt jelen lévő korróziós terhelésnek megfelelő védelemmel vannak-e ellátva. Főként passzív korrózióvédelem az alkalmazott eljárás. Ez különféle bevonati rendszereket jelent, amelyek a hordozó felület és a környezet egymásra gyakorolt káros hatását megakadályozza, vagy lassítja. A festékgyárak ajánlásai és a minősítő intézetek vizsgálati eredményei, alkalmazási engedélyei alapján mérnökök által meghatározott bevonatokat az előírt felület előkészítés után kézi felhordással és ipari festőberendezésekkel készítjük el

TODO táblázat

Felületvédelem beton felületen, betonjavítás

Az épített környezetünk nagy része betonból készül, ami az idő múlásával erodál és korrodál. Ezeket a szerkezeteket is meg kell védeni a korrózió káros hatásaitól. Betonkémények, betonfalak hidak, árvízi műtárgyak felületvédelme a szmog, a savas esők, valamint a szélsőséges időjárás által okozott korrózióval, illetve a civilizáció szennyezésével (grafiti, plakát) szemben. Betonjavítás, vízzáró szigetelés, speciális két komponensű polyurea, PU bevonatokkal.

Ipari fényezés

Sorozatgyártás, ipari festés

Járművek, és egyéb alkatrészek fényezése tartós védelmet biztosító bevonati rendszerrel, ipari festés színhű, esztétikus fedőbevonattal. A szériamunkákhoz minden esetben pontos minőségbiztosítási terv készül.

Porfestés, porszórás (Szinterezés)

Az eljárás lényege, hogy egy kötőanyagát tekintve, az oldószerestől eltérő összetételű, por alapú, festéket, hordanak fel az adott felületre elektrosztatikus, vagy tribosztatikus szórópisztoly segítségével. A felületen megtapadt műanyag porfesték, kemencében 140 - 230 Celsius-fokon térhálósodik. Az így kapott felület, a bevonati anyagtól függően, rendkívül tartós, rugalmas és hőálló. Az utóbbi időben már nem csak fémekhez használják ezt az eljárást, de műanyagon, üvegen, fán, MDF lapon is. A technológia nem igényel oldószer felhasználást, a zárt rendszernek köszönhetően nincs káros-anyag kibocsájtás, nincs száradási idő. Beégetést követően a felület a visszahűlés után azonnal használatba vehető, csomagolható. Mint a legtöbb bevonattechnikai eljárás esetében, így a porfestésnél is meghatározó jelentőségő a felület előkészítés. Lehet mechanikus előkészítés, szemcseszórás, vagy vegyi előkezelés, pl. foszfátozás, kromátozás.

Alkalmazási területek:

Nagy darabszámú fém-alkatrészek festése Nagyobb fémszerkezetek festése, figyelembe véve a kemence 6m*1,7m*1m-es befogadó méretét Eltérő nem fémes alapanyagú alkatrészek festése, előzetes egyeztetést igényel.

Precíziós bevonatok

Vannak olyan felületek, amiket a hagyományos festékszórásos eljárással nem lehet, vagy nem gazdaságos lefesteni. Ilyen esetekben a feladatra kifejlesztett precíziós eljárásokat alkalmazunk.

Festő automaták tervezése, építése és üzemeltetése

A megrendelői igény meghatározásától, az elgondoláson és kísérleteken keresztül a tervezésig és a megvalósításig, teljes projektek megvalósítását vállaljuk. A magas minőségi és mennyiségi követelmények folyamatos termelés esetén csak akkor biztosíthatók, ha a kritikus műveletek teljesen automatizáltak. Automata gépeink kifejlesztését szükség esetén szakcégek bevonásával végezzük. A festő automatákat folyamatos munkarendben is készek vagyunk üzemeltetni. A minőségi munkavégzést képzett munkaerő, magas szintű minőségbiztosítási rendszer és a folyamatos ellenőrzés garantálja.